Afdrukken

Centriek populisme

Geschreven door Nick Hibberd.

Ik heb weleens last van depressie, ik maak me vaak zorgen over grote onderwerpen en sta vaak machteloos tegenover dingen die ik niet wens. Soms wou ik dat ik wat minder wist van de wereld, alleen heb ik het nou eenmaal geleerd en kan sommige dingen niet vergeten. Ik heb me verdiept in alle grote ideologiën van de wereld. Ik heb alle beschikbare nieuwskanalen gevolgd. Ik heb meerdere mensen gesproken die genocide een goed idee vinden en het treurt me diep. Soms is het moeilijk om kalm te blijven als je er achter komt wat er gaande is.

We hebben pas heel kort geleden de mogelijkheid gekregen om met mensen te praten die duizenden kilometers verderop leven. En dat deze communicatie met de snelheid van het licht iemand bereikt maakt de wereld ineens heel klein. Gewone burgers hebben een immense macht in handen gekregen, soms ten kosten van overheden. In zekere zin realiseren mensen zich denk ik soms niet hoeveel baat of schaad ze kunnen aanrichten met woorden. Het idee was dat zo'n zee van ideeën de beste manier is om een slecht idee in diskrediet te brengen. Wat ik soms niet snap van mensen is dat ze er op een gegeven moment achter komen dat de wereld niet monocultureel is en boos worden als ze iets tegen komen wat anders is dan zij. Ik vraag me ook af of het wel zo realistisch of behulpzaam is om te verwachten dat de wereld ooit monocultureel zal zijn.

Ik hou niet zo van ruzies en conflict tussen mensen of groepen mensen. Af en toe zie ik wel wat lichtpuntjes aan de horizon, zoals bijvoorbeeld een verhaal uit Amerika waar Moslims, Christenen en Atheisten het samen op zich nemen om dakloze mensen te helpen. Iets betekenen voor een hulpbehoevende is toch iets dat gemotiveerd kan worden vanuit Islam, Christendom, Humanisme, bioethiek, liberalisme, kapitalisme de welvaartstaat noem maar op. Optimistisch gezien heeft de zwerver misschien wel een cultuurbindende invloed. We hebben ons gewoon allemaal teveel georiënteerd op de "ought nots" van een ander en te weinig op de "oughts" van onszelf. Welke van de twee werpt meer vruchten af?

 

Onze europese geschiedenis kent verschillende vormen van goeddoenerij en vandaag staan wij bekend als het kapitool van humanitaire donaties. Onze rijkste mensen worden tot wel 50% belast. En dan komen haatimams ons vertellen dat Nederlanders kufar zijn? Geloven in één of andere einde van de wereld oorlog. En dit terwijl hun eigen heilige boek waarschuwd om niet de agressor te zijn, om niet degenen te zijn die agressie initieert. Ook staat er duidelijk dat je het kwade kunt vergelden met het goede. Ook staat er duidelijk dat als iemand jou in vrede toenaderd om dan diegene ook in vrede toe te naderen. De haatimams willen vooral beïnvloedbare jongeren laten geloven dat ze worden onderdrukt door Nederland. Nederlanders zijn geen kufar, onze liberale democratie vertoont nergens in de buurt van de mate van gruwelijkheid van de omstandigheden van de profeet Mohammed(s.a.a.w). Ook staat er dat als je 1 persoon doodt, dat dat equivalent staat aan de mensheid doden. En dat een persoon redden equivalent staat aan de hele mensheid redden. Ik wil die haatimams eens vragen wie ze aan het redden zijn en welke vruchten ze baren en vooral ook of ze denken van zichzelf als op de één of andere manier zondeloos. Ook lees ik dat het goed is om onpartijdig te oordelen en te wegen met even schalen. Ik zie het niet in haatimams. Het is niet Islamitisch om 'irreconsilable' te zijn, het is niet Christelijk om dit te zijn of welke stroming dan ook.

 

Ook vanuit Christelijk conservatieve hoek zie ik mensen die denken dat ze iets van prophetische gaven hebben. Ook zij geloven dat het bijna het einde van de wereld is. Terwijl hun eigen heilige boek waarschuwd tegen valse profeten. Ook staat er duidelijk 'god blessed are the peacemakers'. De andere wang toekeren. Forgive those who tresspass against us.

Ook jodendom leert thou shalt nog kill. In onze wetboeken staan wetten tegen moord. Dus er is geen ideologisch conflict, of er hoeft geen ideologisch conflict.

 

Veel atheisten zeggen geen ideologie te hebben en dat ieder zijn eigen moreel compas moet volgen. in de bioethiek vooral het maximaliseren van het gezondheidsniveau. Vind mij maar een medisch handschrift dat zegt dat moord goed is voor iemands gezondheid.

 

Alle nieuwszenders hebben een bias. Veelal incriminerend van een groep mensen waar ze zelf niet toe behoren. Mensen in Egypte krijgen teveel berichten binnen over anti-Islamitische westerlingen. Terwijl de interculturele vriendschappen in Nederland nauwelijks zichtbaar. Het baat mij om te geloven dat een schizofrene man die rustig naar zijn werk fietst vaker voorkomt dan de agressieve persoon die schizofrenie heeft. En ik ben er best van overtuigd dat dit ook vrij reëel is. Zo denk ik ook over collegialiteit dat je weleens ziet voorkomen.

De multiculturele samenleving van Nederland is nou eenmaal een feit. Hoe het is ontstaan of wie schuldig is waar aan is misschien minder relevant dan de vraag 'wat is de beste manier voorwaarts'. We zijn nu al sinds 2001 bezig met ruzie en het heeft geen enkel vrucht afgeworpen. Wat we nodig hebben is wederzijds passivisme en als we optimistisch zijn wederzijds constructivisme. Een Surinaams mens is gebaat bij een veilige straat, een Nederlands mens is gebaat bij een veilige straat, een Turks mens is gebaat bij een veilige straat, een Marokaans mens is gebaat bij een veilige straat, een Joods mens is gebaat bij een veilige straat. Kortom zodra je voet binnen Nederland zet ben je gebaat bij een veilige straat. ik durf zelfs te zeggen dat de veiligheid van een Turks mens lijdt tot veiligheid voor een Nederlands mens. We kunnen leven zonder vijanden.

Afdrukken

PotPourri

Geschreven door Ginger van Toor.

Welkom bij de categorie PotPourri!

Binnen deze categorie kunt u nieuws, filmpjes en andere informatie vinden over uiteenlopende zaken.
Onderwerpen die niet onder de andere categorieën op de website passen, worden onder PotPourri geplaatst.